O miodzie słów kilka

O miodzie słów kilka

Walory smakowe i wartości odżywcze miodu sprawiają, że jest on często wykorzystywany jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Może służyć jako marynata, można używać go zamiast cukru, bądź wyszukiwać nowych pomysłów na jego zastosowanie. W polskiej kuchni stosowany jest już od wielu lat. Statystyczny Polak w 2017 roku spożył ok. 360 gram w skali roku (prawie jeden mały słoik).

Czy zdajesz sobie sprawę ile pracy wykonują pszczoły aby wyprodukować 1 kg miodu? Jak powstaje miód oraz na ile dolegliwości może nam pomóc? W tym artykule postaram się odpowiedzieć na te pytania.

jak powstaje miód?

Powstawanie miodu zaczyna się w momencie, gdy pszczoła zwiadowczyni odnajdzie i zlokalizuje rośliny miododajne. Po powrocie do ula zaczyna wykonywać na plastrze taniec, którym informuje pozostałe pszczoły zbieraczki o kierunku, ilości i jakości nektaru.

Pszczoły zbieraczki pobierają nektar do specjalnego zbiorniczka zwanego wolem miodowym i po powrocie do ula przekazują go swoim siostrom – pszczołom robotnicom. Przy tej czynności nektar zostaje wzbogacony cennymi enzymami pszczół.

Nakrop (nektar lub spadź zebrana przez pszczoły) składowany jest w komórkach plastra, przy czym pszczoły ciągle go przenoszą z miejsca na miejsce, a kiedy miód jest już gotowy – pokrywają komórki cienką woskową pokrywą, tzw. zasklepem, który chroni miód przed wilgocią, zepsuciem i zanieczyszczeniami.

Miodobranie, czyli wydobywanie miodu z plastrów, przeprowadza się najczęściej przez odsklepianie, a następnie odwirowanie miodu w miodarkach.

Miód wyciekający z wirówki przepuszcza się następnie przez sita w celu usunięcia zanieczyszczeń, np. drobnych części komórek woskowych itp.

Następnie po odstaniu miodu, jest on rozlewany do słoików.

Miód dobry na wszystko

miód gryczany – układ krążenia, miażdżyca, wątroba i działanie odtruwające, niedokrwistość z niedoboru żelaza

miód akacjowy – zaburzenia przewodu pokarmowego, nerki i układ moczowy, przeziębienia

miód lipowy – górne i dolne drogi oddechowe, serce i układ krążenia, układ nerwowy, stres

miód wielokwiatowy – stany alergiczne dróg oddechowych, wyczerpanie fizyczne i psychiczne, serce i naczynia krwionośne

miód spadziowy z drzew iglastych – dolne drogi oddechowe, przewód pokarmowy, zaparcia, biegunki, choroby serca i naczyń, nerwice

miód spadziowy z drzew liściastych – nerki i drogi moczowe, wątroba i drogi żółciowe, przewód pokarmowy, jelita

miód mniszkowy – schorzenia reumatyczne, stany zapalne wątroby i woreczka żółciowego, niedokrwistość

miód rzepakowy – wątroba i drogi żółciowe, serce i naczynia wieńcowe, stany zapalne dróg oddechowych

miód wrzosowy – nerki i drogi moczowe, gruczoł krokowy, stany zapalne jamy ustnej i gardła, stany zapalne żołądka i jelit

miód nektarowo-spadziowy – stany wyczerpania fizycznego i psychicznego, serce i układ krążenia, zaburzenia trawienia

Słownik pojęć

Kit pszczeli – propolis – substancja żywiczna używana przez pszczoły w celu uszczelnienia gniazda, przynoszony jest przez pszczoły, zbierany z pąków drzew, zawiera 50-55% żywic, 25-35% wosku, 10% olejków, 5% pyłku, pozostałą część stanowią garbniki, alkohole, kwasy oraz różne mikroelementy

Miodobranie – wybieranie z ula poszytych ramek – plastrów z miodem

Miód pszczeli – Produkowany przez pszczoły z nektaru roślin lub spadzi i gromadzony w komórkach plastra, jako pokarm

Nakrop – przyniesiony przez robotnice świeży nektar (posiada dużą ilość wody) ··Nastrój rojowy –stan rodziny poprzedzający rójkę, powstaje w wyniku czynników genetycznych, nadmiaru karmicielek, przegrzania ula, braku substancji matecznej
braku pożytków oraz pogody

Patoka – miód w stanie płynnym

Pierzga – pyłek kwiatowy zakiszony i zmagazynowany w komórkach  plastra

Plaster pszczeli – zbudowana z wosku część gniazda pszczelego, składająca się  komórek pszczelich (plaster pszczeli), trutowych (plaster trutowy) lub obu rodzaju tych komórek  
 
Truteń – samiec pszczoły miodnej
 
Zimowla – okres od ostatniego jesiennego wylotu do pierwszego wylotu wiosennego

Jak zastąpić cukier miodem?

Aby potrawa była tak samo słodka jak ta przygotowana z cukrem oraz miała podobną konsystencję należy pamiętać o kilku zasadach.

  1. Ze względu na to, że miód jest płynem musimy pamiętać o tym aby zmniejszyć ilość dodawanych płynów o 1/4 ilości dodanego miodu.
  2. Pamiętajmy również, że miód jest słodszy od cukru, dlatego należy zmniejszyć jego ilość względem cukru. Zamiast jednej szklanki cukru należy zastosować od 2/3 do ¾ szklanki miodu.
  3. Dodać dodatkowo ½ łyżeczki sody na każde 25 dag dodawanego miodu.Dzięki temu zneutralizujemy lekko kwaskowaty smak miodu.
  4. Używając miodu do wypieków należy pamiętać o zmniejszeniu temperatury w piekarniku o ok. 20°C, aby nie dopuścić do przypalenia.

Wskazówka !

Łyżki do nabierania miodu przed użyciem można pokryć wewnątrz olejem (bądź innym tłuszczem). Trik ten ułatwia wydobycie miodu.

Na koniec jeszcze ważna informacja dla osób na diecie. Miód jest mniej kaloryczny od cukru o około 80 kcal.

100 g miodu to 325 kcal

100 g cukru to 405 kcal

  • miód podgrzany w temperaturze do 42 stopni nie traci w dużej mierze właściwości zdrowotnych,
  • miód przegrzany zawiera duże ilości HMF ( hydroksymetylofurfuralu) i pozbawiony jest enzymów a także innych pro składników,
  • miód dodajemy do letniej herbaty/mleka,
  • przechowujemy miód w temperaturze nieco niższej niż pokojowa (gdy mamy kupione kilka słoików, najlepiej jest jeden spożywać na bieżąco a pozostałe schować do zimniejszego i ciemniejszego pomieszczenia – nie musi być to oczywiście lodówka).

jak rozpoznać dobry miód?

1. Smak

Miód bez dodatków na początku jest bardzo słodki. Po chwili uwalniają się naturalne aromaty. W ustach powinno pojawić się wrażenie lekkiego „pieczenia”, a w gardle drapanie (najdokładniej wyczuwalne w miodzie gryczanym).

2. Wygląd

Miód jest dość gęsty i podczas zlewania jednostajnym strumieniem np. z łyżeczki ścieka równomiernie i tworzy stożek. Poza tym, w wodzie czy herbacie (pamiętajmy o nie przekraczaniu temp. 42°C) miód rozpuszcza się nierównomiernie tworząc smugi.

3. Waga

W słoiku 900 ml nie powinno być mniej miodu niż 1,1 kg miodu.

4. Krystalizacja

Jest naturalnym zjawiskiem i prawdziwy pszczeli miód prędzej czy później krystalizuje – najwcześniej rzepakowy (niemal tuż po miodobraniu), a najpóźniej akacjowy (nawet 12 mies. po miodobraniu). Krystalizacja nie zmienia jego cennych właściwości.

ciekawostki o miodzie i pszczołach

  • Pszczoły miodne żyją w rojach. W jednym roju żyje około dwudziestu tysięcy pszczół choć zdarza się, że nawet do stu tysięcy. Jest wśród nich jedna królowa, setki trutni i tysiące robotnic.
  • Robotnice to samice, ale nie rozmnażają się. Królowa zapewnia potomstwo. Trutnie, to osobniki płci męskiej, nie posiadają żądeł.
  • Pszczoły porozumiewają się za pomocą tańców i wydawania dźwięków.
  • Podczas lotu pszczoła wykonuje 350-435 ruchów skrzydłami na sekundę, czyli 11 400 razy na minutę.
  • Przeciętny zasięg lotu pszczół wynosi 3 km, a maksymalny może wynieść 10 km i więcej.
  • Pszczoły muszą odwiedzić około 4 milionów kwiatów, aby zebrać nektar na 1 kg miodu.
  • Podczas jednego “kursu” po nektar pszczoła odwiedza 50-100 kwiatów.
  • Miód to: 80% naturalnych cukrów, 18% wody, 2% składników mineralnych, witamin, protein i pyłku.
  • Pszczoła robotnica może wyprodukować w swoim życiu miód w ilości 1/12 łyżeczki od herbaty.
  • Żeby wyprodukować 0,3 kg miodu, pszczoły muszą przelecieć 88 500 km i usiąść na 2 mln kwiatów
  • Przeciętna szybkość pszczoły to tylko 24 kilometry na godzinę.
  • Pszczoły nie rozpoznają koloru czerwonego.
  • Litr miodu waży od 1,38 do 1,45 kg.
  • W słoiku 0,9 l mieści się około 1,25 kg miodu.
  • Królowe pszczoły mogą żyć do 5 lat, składają około 3 000 jaj dziennie
  • Robotnice żyją od 4 do 24 tygodni, pszczoły z końca sierpnia do 6 miesięcy – niektórzy mierzą ilością przelatanych kilometrów; w tym wypadku 850 km jest limitem
  • Trutnie żyją 4-5 tygodni
  • Królowa matka waży 0,17 – 0,2 g, pszczoła waży 0,1 g, a truteń 0, 24 g
  • Zbieraczki nektaru muszą wykonać aż 20 000 lotów aby zebrać 1 litr słodkiego surowca, z którego powstanie 150 g dojrzałego miodu.
  • Pszczoła lotna wylatuje 7-15 razy dziennie. Przerwy między lotami wynoszą ok. 5 min. Czas trwania lotu to ok. 25-45 min.
  • Pszczoła podczas lotu zużywa 2 mg cukru/1 km.
  • Żeby napełnić wole miodowe (50-60 mm3) pszczoła odwiedza 15-100 kwiatków.
  • Dla wyprodukowania 1 kg miodu pszczoła musi zebrać ok. 3 kg nektaru (60 000 napełnień wola) i przy średniej długości lotu 800 m musi pokonać trasę 40 000 km. (jedno okrążenie kuli ziemskiej).
  • Są dwa rodzaje tańca pszczelego – jeden dotyczy pożytku znajdującego się w odległości do 100 m, a drugi powyżej tej odległości.
  • Robotnica waży 0,1 g, wracająca z nektarem jest cięższa o połowę, a z pyłkiem o 1/3 więcej.
  • Rój silny to 3 kilogramy pszczół i więcej, średni to około 2 kg, słaby do 1 kg. W jednym kilogramie mieści się 8 500 pszczół wypełnionych miodem.
  • Jeden ładunek pyłku to efekt odwiedzin ok. 100 kwiatów. 20 ładunków wypełnia jedną komórkę plastra.
PSZCZOŁA

Pisząc ten artykuł korzystałam z następujących źródeł:

http://miodkupujeszpszczolyratujesz.pl

http://pzp.biz.pl/

http://instytutmiodu.pl/

http://uratujpszczole.pl/


Spodobał Ci się mój artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub zostawisz komentarz.



18 thoughts on “O miodzie słów kilka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *