Panna Cotta na maślance

Panna Cotta na maślance

Panna Cotta na maślance

Panna Cotta na maślance, to wariacja na temat klasycznego Włoskiego deseru. Klasyczny przepis zawiera mleko, śmietankę, cukier i żelatynę.  Ja natomiast proponuje, dodać maślankę zamiast mleka. Jej lekko kwaśny smak doskonale komponuje się ze słodyczą słodkiej śmietanki i sprawia, że deser ma w sobie to “coś”.

Panna Cotta to w wolnym tłumaczeniu “gotowana  śmietanka”. Deser ten pochodzi prawdopodobnie z regionu Piemont w północno – zachodnich Włoszech. Jest wiele historii skąd ten deser pochodzi i kto go odkrył. Między innymi mówi się o kobiecie węgierskiego pochodzenia mieszkającej w Piemont w XX w. , której to przysmak zawierał także karmel i podawany był w kwadratowej lub prostokątnej formie.

Bez wątpienia jest to jeden z najpopularniejszych deserów, a swoją popularność zawdzięcza głównie prostocie jak i niezwykłe delikatnemu smakowi, który można udoskonalać wieloma wyrafinowanymi sosami i dodatkami.

Zapraszam na włoski deser w troszkę innym wydaniu.

DRUKUJ
Panna cotta na maślance
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
porcji
Składniki
Składniki na panna cotte
Składniki na sos owocowy
  • 250 g sezonowych owoców (u mnie truskawki, maliny i borówki)
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szt cytryny
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
porcji
Składniki
Składniki na panna cotte
Składniki na sos owocowy
  • 250 g sezonowych owoców (u mnie truskawki, maliny i borówki)
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szt cytryny
Sposób przygotowania
Panna Cotta
  1. Żelatynę namaczamy w letniej wodzie, i zostawiamy do napęcznienia.
  2. Do garnka wlewamy śmietankę, maślankę, ekstrakt waniliowy oraz cukier. Całość doprowadzamy do lekkiego zagotowania.
  3. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy żelatynę. Całość dokładnie mieszkamy.
  4. Gotową masę przelewamy do foremek (ja użyłam silikonowych foremek do muffinek). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Sos owocowy
  1. Owoce myjemy i obieramy, kroimy na mniejsze kawałki aby szybciej się ugotowały.
  2. Owoce zasypujmy cukrem i dodajemy sok z połowy cytryny. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając.
  3. Gotujemy do momentu aż owoce się rozpadną i odparuje płyn a sos zgęstnieje.
  4. Sos przecieramy przez sitko aby pozbyć się kawałków rozgotowanych owoców. Przestudzony wstawiamy do lodówki, Idealnie sprawdzi się do różnych deserów (ciast, lodów)
    panna cotta

Spodobał Ci się mój artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub zostawisz komentarz.



2 thoughts on “Panna Cotta na maślance”

  • Przepięknie tu u Ciebie zarówno cały blog, jak i zdjęcia. Jestem pod wrażeniem 🙂
    Przepis spróbuje zrobić, zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Jaką maślankę najlepiej kupić? 🙂

    • Czytać takie kemtarze to miód na serce. Co do maślanki najlepiej czytać skład aby nie zawierała mleka w proszku lub innych dziwnych dodatków np. Włoszczowa albo Hula krasula mają maślanki z dobrym prostym składem. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *