Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy to moja propozycja obiadu lub kolacji latem. Fantastycznie smakuje i jest lekkim daniem sprawdzającym się w takie upały jakie aktualnie panują.
co to jest chłodnik?
Chłodnik to nic innego jak zupa podawana na zimno, na bazie świeżych warzyw lub owoców.
Rodzaje chłodnika
Chłodnik najczęściej kojarzy nam z tzw. chłodnikiem litewskim czyli chłodnikiem na bazie botwiny, zsiadłego mleka, koperku i jajka. Ale wersji tego dania jest całe mnóstwo np. hiszpańskie gazpacho czyli zupa z Andaluzji na bazie pomidorów podawana na zimno albo właśnie wersja jaką dzisiaj mam dla Was czyli chłodnik ogórkowy. Tak naprawdę jeśli do tej wersji dodacie orzechy włoskie oraz zamiast kefiru jogurt typu greckiego uzyskacie Tarator czyli bułgarski chłodnik. W Rosji zupą, którą podaje się na zimno jest Okroszka czyli zupa z żółtek, musztardy, kwasu chlebowego, ogórków, zieleniny oraz z pieczonej cielęciny i szynki. We Francji można spotkać Vichyssoise jest to zupa przyrządzana z porów.
dlaczego ogórek?
Ogórek to fantastyczne warzywo na upały, ponieważ składa się w 97% z wody. Jak wiadomo w czasie upałów trzeba dużo pić aby się nie odwodnić. Poza piciem dużej ilości wody można jeść warzywa i owoce, które również nam jej dostarczą. Z resztą nie wiem jak Wy ale ja w czasie takich upałów jakie teraz są nie mam ochoty gotować ani jeść. Ale z racji tego, że trzeba coś jeść z rozsądku, to sięgam raczej po dania na zimno typu właśnie chłodniki, sałatki, koktajle.
Dania | Zupy |
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje | osoby |
- 500 g ogórka
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cukier
- sok z cytryny
- 500 ml kefiru/maślanki/jogurtu naturalnego
Składniki
|
- Warzywa dokładnie myjemy. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Rzodkiewkę kroimy na półplasterki.
- Do ogórka i rzodkiewki dodajemy przeciśnięty czosnek oraz pokrojony koperek.
- Całość zalewamy kefirem, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i sokiem z cytryny i mieszkamy.
- Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc aby chłodnik dobrze się schłodził oraz aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły.
Spodobał Ci się mój artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub zostawisz komentarz.
A ja nigdy nie konsumowałam chłodnika ogórkowego i jestem bardzo ciekawa jego smaku 🙂 pomysł na lato z pewnością idealny !
Warto spróbować 🙂
Uwielbiam chłodniki w każdej odsłonie 🙂 Ostatnio robiłam chłodnik z ogórkiem małosolnym – pyszota 🙂
Ooo ciekawy pomysł. Wypróbuje 🙂
Uwielbiam chłodniki ale takiego nie jadłam
Polecam spróbować. Sprawdzi się teraz idealnie 🙂
dawno już żadnego chłodnika nie robiłam :/
Pora idealna aby nadrobić zaległości 🙂
pysznosci
Lubimy takie smaki, chętnie je przyrządzamy, szybko, zdrowo, chłodząco. 🙂
to prawda, w takie upały idealne rozwiązanie bo nie trzeba gotować wystarczy pokroić wymieszać i gotowe 🙂
Wyglada przepysznie i idealny na upały <3
Bardzo dobry pomysł na takie upały 🙂