chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy to moja propozycja obiadu lub kolacji latem. Fantastycznie smakuje i jest lekkim daniem sprawdzającym się w takie upały jakie aktualnie panują.

co to jest chłodnik?

Chłodnik to nic innego jak zupa podawana na zimno, na bazie świeżych warzyw lub owoców.

Rodzaje chłodnika

Chłodnik najczęściej kojarzy nam z tzw. chłodnikiem litewskim czyli chłodnikiem na bazie botwiny, zsiadłego mleka, koperku i jajka. Ale wersji tego dania jest całe mnóstwo np. hiszpańskie gazpacho czyli zupa z Andaluzji na bazie pomidorów podawana na zimno albo właśnie wersja jaką dzisiaj mam dla Was czyli chłodnik ogórkowy. Tak naprawdę jeśli do tej wersji dodacie orzechy włoskie oraz zamiast kefiru jogurt typu greckiego uzyskacie Tarator czyli bułgarski chłodnik. W Rosji zupą, którą podaje się na zimno jest Okroszka czyli zupa z żółtek, musztardy, kwasu chlebowego, ogórków, zieleniny oraz z pieczonej cielęciny i szynki. We Francji można spotkać Vichyssoise jest to zupa przyrządzana z porów.

dlaczego ogórek?

Ogórek to fantastyczne warzywo na upały, ponieważ składa się w 97% z wody. Jak wiadomo w czasie upałów trzeba dużo pić aby się nie odwodnić. Poza piciem dużej ilości wody można jeść warzywa i owoce, które również nam jej dostarczą. Z resztą nie wiem jak Wy ale ja w czasie takich upałów jakie teraz są nie mam ochoty gotować ani jeść. Ale z racji tego, że trzeba coś jeść z rozsądku, to sięgam raczej po dania na zimno typu właśnie chłodniki, sałatki, koktajle.

Podziel się:

Dodaj do ulubionych:

Lubię Wczytywanie...