Cukinia faszerowana mięsem mielonym

cukinia-faszerowana

Cukinia? Kabaczek?

Cukinia czyli inaczej kabaczek. To lekkostrawne warzywo. Jest odmianą dyni zwyczajnej. Jako warzywo dyniowate również posiada kilka swoich odmian, z których najpopularniejsza jest cukinia zielona.

Bardzo popularna w kuchni europejskiej. 

Cukinia w kuchni

Uwielbiam cukinie za jej uniwersalność. Ma delikatny smak przez co sprawdza się w wielu przepisach.

Można z niej zrobić zupę,placuszki, zapiekankę, ciasto i wiele, wiele innych. Wspaniałe warzywo. Ja cukinie lubię grillować oraz bardzo lubię ratatouille.

Natomiast dzisiaj chcę wam pokazać przepis na faszerowaną cukinie mięsem mielonym. Można oczywiście faszerować ją na różne sposoby. Świetnie smakuje w wydaniu włoskim z pomidorami, mozzarellą oraz bazylią.

Można jeść ją na surowo więc to fajna opcja na lekką przekąskę.

DRUKUJ
Cukinia faszerowana mięsem
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Cukinie myjemy i przekrawamy na pół. Następnie wydrążamy środek przy pomocy łyżki. Nakłuwamy widelcem, solimy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.
  2. Na oliwie podsmażamy cebulkę oraz mięso mielone, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i pomidora pokrojonego w kostkę. Dusimy razem około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami.
  3. Podpieczone cukinie faszerujemy mięsem mielonym i na wierzchu posypujemy serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut.


6 thoughts on “Cukinia faszerowana mięsem mielonym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *