cukinia-faszerowana

Cukinia? Kabaczek?

Cukinia czyli inaczej kabaczek. To lekkostrawne warzywo. Jest odmianą dyni zwyczajnej. Jako warzywo dyniowate również posiada kilka swoich odmian, z których najpopularniejsza jest cukinia zielona.

Bardzo popularna w kuchni europejskiej. 

Cukinia w kuchni

Uwielbiam cukinie za jej uniwersalność. Ma delikatny smak przez co sprawdza się w wielu przepisach.

Można z niej zrobić zupę,placuszki, zapiekankę, ciasto i wiele, wiele innych. Wspaniałe warzywo. Ja cukinie lubię grillować oraz bardzo lubię ratatouille.

Natomiast dzisiaj chcę wam pokazać przepis na faszerowaną cukinie mięsem mielonym. Można oczywiście faszerować ją na różne sposoby. Świetnie smakuje w wydaniu włoskim z pomidorami, mozzarellą oraz bazylią.

Można jeść ją na surowo więc to fajna opcja na lekką przekąskę.

Podziel się:

Dodaj do ulubionych:

Lubię Wczytywanie...