Czekoladowe ciasteczka owsiane

Czekoladowe ciasteczka owsiane

Smaki dzieciństwa towarzyszą nam przez całe życie. Dla mnie jednym z takich smaków są czekoladowe ciasteczka owsiane. Mocno czekoladowe, słodkie i chrupiące. Pamiętam jak z mamą je robiłam i później razem je zjadałyśmy. To wspomnienia, które zostaną ze mną na zawsze. Myślę, że Wy również macie swoje smaki dzieciństwa. Dziś chce podzielić się swoimi wspomnieniami.

Ciasteczka bardzo szybko się robi, nie wymagają pieczenia i są zdrowsze od sklepowych,w których jest pełno chemicznych dodatków. Ich podstawą są płatki owsiane i kakao, które działają dobroczynnie na nasz organizm.

 

Co daje nam jedzenie płatków owsianych?

Płatki owsiane mają największą ilość białka spośród wszystkich innych zbóż. Warto włączyć je do naszej diety ze względu na zawartość takich składników jak:

Witamina B1 wraz z kwasem pantotenowym – niweluje zmęczenie oraz rozdrażnienie.

Witamina B6 – poprawia procesy myślowe, koncentrację oraz pamięć.

Selen i magnez – wspiera system przewodzenia nerwowego, ponadto dba o prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Witamina E – witamina młodości, spowalnia procesy starzenia się.

Błonnik – ten składnik w płatkach owsianych występuje w największych ilościach spośród wszystkich innych zbóż.

 

Co daje nam jedzenie kakao?

Kakao również zaliczamy do składników wartych naszej uwagi.

Ziarna kakaowca bogate są we flawonoidy, które korzystnie wpływają na układ krwionośny. Zwiększają również przepływ krwi w mózgu, co korzystnie wpływa na pamięć.

Podnosi hormon szczęścia Czyli serotoninę, której podwyższony poziom działa antydepresyjnie, wprawia nas w stan błogości, działa nieco nasennie. Dlatego pomimo zawartości kofeiny zaleca się spożywanie kakao przed snem.

DRUKUJ
Czekoladowe ciasteczka owsiane
Dania Desery
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 5 minut
Czas oczekiwania 60 minut
Porcje
ciasteczek
Składniki
Dania Desery
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 5 minut
Czas oczekiwania 60 minut
Porcje
ciasteczek
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Na suchej patelni podprażamy płatki owsiane, aż się delikatnie zrumienią.
  2. W garnku roztapiamy masło (ja dodałam margarynę - ciasteczka są bardziej miękkie), cukier, mleko i kakao. Wszystko razem gotujemy około 3-4 minut, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
  3. Do kakaowej masy wsypujemy uprażone płatki owsiane. Całość gotujemy razem około minuty. Zdejmujemy z palnika i odstawimy aby masa delikatnie przestygła.
  4. Przy pomocy łyżki formujemy ciasteczka i układamy je na papierze do pieczenia.
  5. Po około godzinie ciasteczka są gotowe do jedzenia.


Spodobał Ci się mój artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub zostawisz komentarz.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *