deser z karmelizowanymi czereśniami

deser-karmelizowane-czeresnie

 

Deser z karmelizowanymi czereśniami na bazie mleka kokosowego i serka mascarpone. Czyż nie brzmi to świetnie?

Sezon na czereśnie w pełni, więc warto z ich dobrodziejstwa korzystać, a jest z czego korzystać. Czereśnie są bogate w witaminy i sole mineralne.

100 g czereśni to jedynie 63 kcal. Zawierają flawonoidy, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia się skóry. Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Świetnie nawadniają organizm bo w 80% składają się z wody.

Czereśnie są bardzo dobre na surowo ale można z nich robić ciasta, tarty, desery, lody. Również doskonale komponują się z wersji bardziej wytrawnej jako dodatek do mięs i ryb. Ostatnio nawet widziałam przepis na Gazpacho pomidorowo-czereśniowe. Bardzo mnie zaintrygował pomysł na takie danie i chyba spróbuje zrobić bo nigdy nie jadłam takiego połączenia. Jeśli coś mi z tego wyjdzie oczywiście podzielę się z Wami przepisem. Jak widzicie mnóstwo różnych fantastycznych dań można przyrządzić z czereśni. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i poczucie smaku.

Przygotowanie tego deseru oczywiście jak zawsze jest bardzo proste i nie wymaga dużo czasu. Składa się z kilku składników ogólnodostępnych i nie wymaga długiego oczekiwania.
Najlepiej podawać go schłodzonego kilka godzin w lodówce. Z podanej ilości składników wychodzi około 3 dość dużych porcji. 

Oczywiście taki deser można zrobić również z innych sezonowych owoców – truskawek. malin, jagód. Do wyboru do koloru, każdy znajdzie coś dla siebie. 

Dodam jeszcze, że takie karmelizowane czereśnie w cukrze można zamknąć w słoiczku i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Idealnie sprawdzą się do ciast, drożdżówek, tart, gofrów i innych deserów. 

 

 

DRUKUJ
deser z karmelizowanymi czereśniami
Dania Desery
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
Dania Desery
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Czereśnie pozbawiamy pestek, następnie zalewamy alkoholem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie podsmażamy je na rozgrzanej patelni, aż alkohol odparuje, skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy obficie cukrem i smażymy około 10 minut, aż czereśnie się skarmelizują. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Do miski przelewamy mleko kokosowe (bez wody kokosowej - ją można zużyć do czegoś innego), dodajemy cukier. Masę ubijamy mikserem. Dodajemy partami serek mascarpone, chwile miksujemy. W tym momencie można dodać likier miętowy ale ja dodałam po prostu drobno posiekaną miętę.
  3. Na dno szklanek kruszymy ciasteczka, na kolejną warstwę wykładamy czereśnie, następnie masę z mleka kokosowego i powtarzamy wszystkie warstwy. Na wierzchu wykładamy czereśnie, ozdabiamy miętą (można również posypać gorzką czekoladą).
Pozostałe informacje


Spodobał Ci się mój artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub zostawisz komentarz.



2 thoughts on “deser z karmelizowanymi czereśniami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *