deser z karmelizowanymi czereśniami
Porcje Czas przygotowania
3osoby 15minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
10minut 1godzina
Porcje Czas przygotowania
3osoby 15minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
10minut 1godzina
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Czereśnie pozbawiamy pestek, następnie zalewamy alkoholem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie podsmażamy je na rozgrzanej patelni, aż alkohol odparuje, skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy obficie cukrem i smażymy około 10 minut, aż czereśnie się skarmelizują. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Do miski przelewamy mleko kokosowe (bez wody kokosowej – ją można zużyć do czegoś innego), dodajemy cukier. Masę ubijamy mikserem. Dodajemy partami serek mascarpone, chwile miksujemy. W tym momencie można dodać likier miętowy ale ja dodałam po prostu drobno posiekaną miętę.
  3. Na dno szklanek kruszymy ciasteczka, na kolejną warstwę wykładamy czereśnie, następnie masę z mleka kokosowego i powtarzamy wszystkie warstwy. Na wierzchu wykładamy czereśnie, ozdabiamy miętą (można również posypać gorzką czekoladą).
Pozostałe informacje

Podziel się:

Dodaj do ulubionych:

Lubię Wczytywanie...