Dżem ananasowo – limonkowy

Dżem ananasowo – limonkowy

Dżem który pachnie latem – to moje ostatnie odkrycie. Smakuje obłędnie. Czuć w nim słodycz ananasa, która została przełamana kwaśną limoną oraz aromatyczną wanilią.

Przy każdej łyżeczce tego dżemu rozpływam się. Myślami jestem na rajskiej plaży, gdzie słońce oplata swoim ciepłem, gdzie jest błogo i spokojnie.

Ocean szumi wydając głośne i gwałtowne dźwięki ale jakże uspakajające. Palmy leniwie kołyszą się na wietrze, dając cień wyczerpanym w słońcu ludziom i zwierzętom.

Wszędzie czuć słodycz owoców, który unosi się i osiada na każdej napotkanej rzeczy. Czas płynie jakby wolniej, spokojniej ale pora wracać, przełknąć ostatni kęs i znów wrócić do codzienności lecz jakże przyjemniej wracać do obowiązków gdy w małym słoiczku mamy zamknięty słodki kawałek raju, po który możemy w każdej chwili sięgnąć.

DRUKUJ
Dżem ananasowo - limonkowy
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy. Do gotującej wody wrzucamy ananasa. Gotujemy około 30 minut co jakiś czas mieszając.
  3. Limonkę parzymy wrzątkiem i z połowy ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok, który dodajemy do naszego dżemu. Poza limonką dodajemy jeszcze ekstrakt waniliowy i gotujemy razem chwilę.
  4. Gotowy dżem przekładamy do słoika (jeśli robimy większą ilość to pasteryzujemy).
Pozostałe informacje

Z podanej ilości składników zrobiłam mały słoiczek dżemu. Dżem świetnie smakuje na śniadanie z domowymi rogalikami. Przepis na rogaliki tutaj.


Spodobał Ci się mój artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub zostawisz komentarz.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *