Dżem ananasowo – limonkowy
    Czas przygotowania
    10minut
    Czas gotowania
    30minut
    Czas przygotowania
    10minut
    Czas gotowania
    30minut
    Składniki
    Sposób przygotowania
    1. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę.
    2. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy. Do gotującej wody wrzucamy ananasa. Gotujemy około 30 minut co jakiś czas mieszając.
    3. Limonkę parzymy wrzątkiem i z połowy ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok, który dodajemy do naszego dżemu. Poza limonką dodajemy jeszcze ekstrakt waniliowy i gotujemy razem chwilę.
    4. Gotowy dżem przekładamy do słoika (jeśli robimy większą ilość to pasteryzujemy).
    Pozostałe informacje

    Z podanej ilości składników zrobiłam mały słoiczek dżemu. Dżem świetnie smakuje na śniadanie z domowymi rogalikami. Przepis na rogaliki tutaj.

    Podziel się:

    Dodaj do ulubionych:

    Lubię Wczytywanie...