Quesadilla z szynką
Quesadilla z szynką
Czasami mamy przysłowiową “pustą” lodówkę a mamy ochotę na “coś” dobrego na kolację. W takim przypadku przychodzą nam z pomocą placki tortilli, które można w łatwy sposób wykorzystać do zrobienia kolacji z resztek jakie mamy w lodówce. Ja tym razem zrobiłam Quesadille czyli tortille smażoną z roztopionym serem. Bardzo fajne, szybkie danie, które przypadnie każdemu leniuchowi do gustu.
Do Quesadille można wykorzystać różne składniki ale najważniejszy jest łatwo topiący się ser, bo on zaraz po tortilli jest w tym daniu podstawą. Reszta składników to już wasza inwencja twórcza ewentualnie zasobność lodówki i szafek kuchennych.
Quesadilla to tradycyjne danie meksykańskie. Nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa queso – czyli ser. W meksyku często jada się ją na śniadanie. Oryginalnie stosuje się ser Oaxaca ale jest on u nas trudno-dostępny więc ważne aby wybrać ser, który łatwo się topi.
Placki do quesadilli można kupić gotowe, bądź przyrządzić je samemu.
Przepis na tortille:
- 150 g mąki kukurydzianej,
- 150 g mąki pszennej,
- 3/4 szklanki ciepłej wody,
- szczypta soli
Z mąki i wody wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na piętnaście minut. Ciasto podzielić na 10 równych części, uformować kulki i odstawić na kolejne piętnaście minut. Każdy kawałek rozwałkować na cieniutki placek. Piec na suchej patelni teflonowej na mocnym ogniu. Gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, należy przewrócić ją na drugą stronę.
To świetna propozycja na kolację, przekąskę do pracy lub na imprezę.
Dania Dania główne Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 5 minut Porcje Dania Dania główne Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 5 minut Porcje
Spodobał Ci się mój artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub zostawisz komentarz.
No to jest kolejny przepis do wypróbowania 🙂
Bardzo proszę o relację jak smakowało 🙂