Rogaliki śniadaniowe

Rogaliki śniadaniowe

Dziś przychodzę do Was z przepisem na rogaliki śniadaniowe. Rogaliki są puszyste w środku a zarazem chrupiące z zewnątrz, maślane w smaku. Myślę, że to dobra propozycja na leniwe niedzielne śniadanie. Oczywiście można upiec rogaliki wieczorem a rano je po prostu wstawić do piekarnika na kilka minut aby znów były świeże.

Polecam z dżemem ananasowo – limonkowym, na który przepis znajdziecie tutaj. Oczywiście możecie zjeść je z ulubionym dodatkiem: miodem, masłem, dżemem, konfiturą czy też w wersji wytrawnej z szynką. Opcji jest sporo. Smak jest świetny, zapach w trakcie pieczenia obłędny, aż ślinka cieknie.

Cóż więcej mogę napisać, po prostu polecam ten przepis i zapraszam do ich upieczenia.

Z podanej ilości składników wyszło mi około 12 sztuk ale oczywiście zależy to od wielkości rogalików.

DRUKUJ
Rogaliki śniadaniowe
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże. sól i cukier.
  2. Do suchych składników dodać roztopione masło z mlekiem i jajkiem. Całość wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne - około 10 minut.
  3. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką aby nam nie obeschło i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia (po około 30 minutach można chwilę wyrobić ciasto i zostawić na kolejne 30 minut).
  4. Ciasto po wyrastaniu chwilę zagniatamy i dzielimy na dwie części. Jedną chowamy do miski i przykrywamy, a drugą wałkujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Z prostokąta wycinamy trójkąty o takiej podstawie jakie chcemy duże rogaliki. Do środka rogalików można coś dodać - dżem, czekoladę czy też ser. Ja dzisiaj robię podstawowy przepis bez nadzienia. Po wycięciu trójkątów zwijamy je od podstawy po wierzchołek. To samo robimy z drugą częścią ciasta.
  5. Tak przygotowane rogaliki zostawiamy ułożone na blaszce do pieczenia, przykryte na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy rogaliki jajkiem i posypujemy makiem jeśli lubimy.
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15-20 minut w zależności jak duże i jak przypieczone chcemy rogaliki.


Spodobał Ci się mój artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub zostawisz komentarz.



2 thoughts on “Rogaliki śniadaniowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *