Rogaliki śniadaniowe
    Porcje Czas przygotowania
    12 sztuk 10 minut
    Czas gotowania Czas oczekiwania
    20 minut 2 godziny
    Porcje Czas przygotowania
    12 sztuk 10 minut
    Czas gotowania Czas oczekiwania
    20 minut 2 godziny
    Składniki
    Sposób przygotowania
    1. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże. sól i cukier.
    2. Do suchych składników dodać roztopione masło z mlekiem i jajkiem. Całość wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne – około 10 minut.
    3. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką aby nam nie obeschło i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia (po około 30 minutach można chwilę wyrobić ciasto i zostawić na kolejne 30 minut).
    4. Ciasto po wyrastaniu chwilę zagniatamy i dzielimy na dwie części. Jedną chowamy do miski i przykrywamy, a drugą wałkujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Z prostokąta wycinamy trójkąty o takiej podstawie jakie chcemy duże rogaliki. Do środka rogalików można coś dodać – dżem, czekoladę czy też ser. Ja dzisiaj robię podstawowy przepis bez nadzienia. Po wycięciu trójkątów zwijamy je od podstawy po wierzchołek. To samo robimy z drugą częścią ciasta.
    5. Tak przygotowane rogaliki zostawiamy ułożone na blaszce do pieczenia, przykryte na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy rogaliki jajkiem i posypujemy makiem jeśli lubimy.
    6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15-20 minut w zależności jak duże i jak przypieczone chcemy rogaliki.

    Podziel się:

    Dodaj do ulubionych:

    Lubię Wczytywanie...