25 lipca 2018
Sernik na zimno z malinami

sernik na zimno idealny
To najlepszy przepis na sernik na zimno jaki miałam okazje do tej pory robić. Potwierdza to moja rodzina. Wszyscy którzy go jedli bardzo chwalili i pytali o przepis. Smak jest bardzo wyważony. Nie jest przesadnie słodki ani kwaśny. Po prostu idealny. Do tego chrupiący spód z ciasteczek i mamy łatwe w przygotowaniu pyszne ciasto bez pieczenia. Oczywiście zamiast malin można użyć innych ulubionych owoców (wiśnie, truskawki, jagody, brzoskwinie). Z pewnością jak spróbujecie raz, będziecie robić go częściej.
Przepis znaleziony na jednym z bardziej znanych blogów z wypiekami: mojewypieki.com
Dania | Desery |
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje | porcji |
Składniki
Spód ciasta
- 170 g kruchych ciastek czekoladowych
- 50 g masła
Masa serowa
- 250 g sera mascarpone
- 250 g twarogu np. mój ulubiony z Wielunia
- 200 ml śmietanki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 laska wanilii
Wierzch ciasta
- 2 opakowania galaretki malinowej
- 400 g malin
Składniki Spód ciasta
Masa serowa
Wierzch ciasta
|
Sposób przygotowania
Przygotowanie spodu
- Masło roztapiamy. Ciastka przekładamy do woreczka i kruszymy przy pomocy wałka do ciasta. Ciastka mieszamy z roztopionym masłem. Na dno tortownicy kładziemy papier do pieczenia i wykładamy nasz spód. Wstawiamy do lodówki.
Przygotowanie masy serowej
- Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości wody i odstawimy na 10 minut. W misce miksujemy serek mascarpone, twaróg cukier, ziarna z laski wanilii oraz ekstrakt waniliowy.
- Żelatynę podgrzewamy chwilę aby była płynna. Dodajemy po łyżce masy serowej jeśli nie ma grudek dodajemy ją do naszej masy i miksujemy do połączenia.
- W osobnym naczyniu ubijamy zimną śmietankę, aż będzie sztywna i dodajemy ją turami do masy serowej.
- Masę przekładamy na nasz schłodzony spód z ciasteczek. I wkładamy do lodówki
Wierzch z malin
- Obie galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Na schłodzoną masę serową ułożyć maliny. I wylać galaretkę lekko już zastygającą. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Pozostałe informacje
Spodobał Ci się mój artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub zostawisz komentarz.
Zjadłabym go natychmiast! Wygląda przepięknie!
Dziękuje 🙂 zapraszam do innych wpisów
Wyglada cudnie, musze poszukać wege wariacji, bo narobiłaś mi ochoty 🙂
Smakuje obłędnie, co do wege wersji niestety nie pomogę
U mnie też dzis maliny 🙂
Super bardzo lubie maliny 🙂
Ach te maliny… Ostatnio zrobiłem kilkanaście butelek soku malinowego… Jak dobrze, że wcześniej wyciskarkę kupiłem 😉
Mmmm taki sok malinowy pycha 🙂
Maliny w ogródku są, tak samo jak ochota na sernik. Wygląda przepięknie!
Więc wystarczy zrobić i zajadać ze smakiem 🙂