Tarta z burakiem serem feta i karmelizowaną czerwoną cebulą

Tarta z burakiem serem feta i karmelizowaną cebulą

Ostatnio jak zrobiłam tarte z buraków z serem feta i karmelizowaną cebulą, to zniknęła w takim tempie, że nawet nie wiem czy minęło 10 minut od wyłożenia jej na stół. Mój mąż po prostu połknął ją i pytał czy jest dokładka. Myślę, że Wam również zasmakuje. Jest pełna zdrowych składników i tak naprawdę robi się ją bardzo szybko (poza gotowaniem buraków na co trzeba poświęcić trochę czasu) ale obiecuję, że czas ten jest później wynagrodzony pysznym smakiem tarty.

Co dobrego w niej znajdziemy?

Przede wszystkim buraki! Chyba dość rzadko jedzone warzywo, a szkoda. Zawierają przeciwutleniacze, które wspierają nasz układ krwionośny. Buraki są zalecane przy niedokrwistości. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego kobiety w ciąży powinny się z nim polubić.

Poza burakami znajdziemy w niej oczywiście rukole. Czy wiecie, że rukola jest spokrewniona z chrzanem i rzodkiewką? Rukola zawiera dużo żelaza, co również wspomaga leczenie anemii. Rukola ma lekko pikantny, dość wyrazisty smak, który będzie bardzo dobrze się komponować w tym daniu.

Czerwona cebula często jest wykorzystywana do sałatek. Zawdzięcza to swojemu delikatniejszemu smakowi, który nie jest tak ostry i pikantny jak przy cebuli białej. Uzupełnia niedobory witaminy C. Doskonale sprawdzi się przy przeziębieniach.

W tarcie dominuje smak słodki, który zawdzięczamy burakom i karmelizowanej cebuli oraz w kontrze do słodyczy – smak słony (ser feta bądź kozi jeśli wolicie). Połączenie smaku słodkiego i słonego daje pyszny miks, który doskonale komponuje się z wyrazistym smakiem rukoli.

DRUKUJ
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 60 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 60 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zaczynamy od ugotowania buraków (wystarczy jeden jeśli jest naprawdę duży, jeśli mamy małe buraki należy ugotować 3 sztuki). Buraki gotujemy w małej ilości wody bez soli z dodatkiem soku z cytryny (aby nie straciły koloru). Wody powinno być tyle aby buraki były zakryte. Czas gotowania zależy od wielkości ale trwa to od 30 minut do godziny. Należy w trakcie gotowania sprawdzać czy już są miękkie.
  2. W czasie gdy buraki się gotują obieramy cebulę oraz kroimy ją w półplastry. Tak przygotowaną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu na małym ogniu, solimy. Podsmażamy aż zmięknie około 10 minut. Następnie na patelnię dodajemy cukier i zaczynamy karmelizować cebulę. Po 5 minutach zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestygnięcia.
  3. Blachę, w której będziemy robić tartę wykładamy papierem do pieczenia i ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  4. Ugotowane i przestudzone buraki, obieramy i kroimy w cienkie plastry.
  5. Na podpieczony spód kładziemy karmelizowaną cebulkę, następnie buraki oraz całość posypujemy kawałkami sera feta. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Na sól należy uważać w zależności jak bardzo jest słony ser.
  6. W szklance odmierzamy potrzebną ilość śmietanki i wbijamy całe jajko. Mieszamy do połączenia składników i zalewamy naszą tartę.
  7. Wstawiamy tartę do piekarnika na około 15-20 minut.
  8. Po upieczeniu wyciągamy tartę i posypujemy rukolą. Voilà! Gotowe pyszne danie.

Spodobał Ci się mój artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub zostawisz komentarz.



3 thoughts on “Tarta z burakiem serem feta i karmelizowaną czerwoną cebulą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *