Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Czas gotowania
60minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Czas gotowania
60minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zaczynamy od ugotowania buraków (wystarczy jeden jeśli jest naprawdę duży, jeśli mamy małe buraki należy ugotować 3 sztuki). Buraki gotujemy w małej ilości wody bez soli z dodatkiem soku z cytryny (aby nie straciły koloru). Wody powinno być tyle aby buraki były zakryte. Czas gotowania zależy od wielkości ale trwa to od 30 minut do godziny. Należy w trakcie gotowania sprawdzać czy już są miękkie.
  2. W czasie gdy buraki się gotują obieramy cebulę oraz kroimy ją w półplastry. Tak przygotowaną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu na małym ogniu, solimy. Podsmażamy aż zmięknie około 10 minut. Następnie na patelnię dodajemy cukier i zaczynamy karmelizować cebulę. Po 5 minutach zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestygnięcia.
  3. Blachę, w której będziemy robić tartę wykładamy papierem do pieczenia i ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  4. Ugotowane i przestudzone buraki, obieramy i kroimy w cienkie plastry.
  5. Na podpieczony spód kładziemy karmelizowaną cebulkę, następnie buraki oraz całość posypujemy kawałkami sera feta. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Na sól należy uważać w zależności jak bardzo jest słony ser.
  6. W szklance odmierzamy potrzebną ilość śmietanki i wbijamy całe jajko. Mieszamy do połączenia składników i zalewamy naszą tartę.
  7. Wstawiamy tartę do piekarnika na około 15-20 minut.
  8. Po upieczeniu wyciągamy tartę i posypujemy rukolą. Voilà! Gotowe pyszne danie.

Podziel się:

Dodaj do ulubionych:

Lubię Wczytywanie...