Tarta z serem camembert z jabłkiem i żurawiną

sekret ciasta na tarte
Sposobów na przygotowanie ciasta na tartę jest całe mnóstwo. W zależności jaki chcemy uzyskać efekt taki spód stosujemy. Do lekkich tart sprawdzi się ciasto francuskie ale do takich jak ta z dzisiejszego przepisu nadzienie byłoby zbyt ciężkie.
W takim przypadku świetnie sprawdzi się kruche ciasto. Jeśli robimy kruche ciasto bardzo ważne jest, aby robić je szybko
i najlepiej po prostu wymieszać składniki ale nie zagniatać do jednolitej konsystencji, ponieważ wyjdzie nam gumowe a nie kruche (tego przecież nie chcemy).
Wszystkie składniki potrzebne nam do przygotowania ciasta muszą być zimne. Ja w tym przepisie użyłam jeszcze twarogu aby ciasto było lekko kwaśne i miało trochę inną teksturę niż tradycyjne kruche ciasto stosowane w tartach.
Tarta z tego przepisu to połączenie smaku kwaśnego, słodkiego i słonego oraz różnych tekstur jedzenia. Aksamitny camembert, chrupiący spód i płatki migdałowe oraz delikatne owoce oblane syropem na bazie cydru i masła daje nam prawdziwą eksplozję smaków. Z każdym kęsem odkrywamy kolejny smak.
Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i spróbujecie ją zrobić, a powiem szczerze, że naprawdę warto.
Dania | Dania główne |
Czas przygotowania | 15 minut |
Czas gotowania | 20 minut |
Porcje | osoby |
- 200 g sera camembert
- 250 ml cydru jabłkowego
- 5 łyżek płatków migdałów
- 200 g śmietany 18%
- 100 g suszonej żurawiny
- jabłko
- 20 g masła
- tymianek
Składniki Nadzienie
|
- Do miski przesiać mąkę, dodać ser i masło, posiekać wszystko nożem na drobne kawałeczki. Doprawić solą wymieszać, następnie dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc składniki. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
- Przygotować blaszkę do pieczenia. Posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto podsypując niewielką ilością mąki. Wyłożyć spód i 1 cm boków formy.
- Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 20 minut na jasno brązowy kolor (sprawdzić czy spód też jest zrumieniony na złoty kolor).
- W czasie gdy spód naszej tarty piecze się w piekarniku przygotowujemy nasze nadzienie. Jabłko obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i chwilę podsmażamy, dodajemy suszoną żurawinę i prużymy razem przez kilka minut aż jabłko zacznie puszczać sok.
- Do garnka z jabłkiem i żurawiną wlewamy cydr i gotujemy razem aż całość zgęstnieje.
- Pod koniec dodajemy masło i tymianek. Garnek zdejmujemy z ognia.
- Płatki migdałów prażymy na suchej patelni aby nabrały lekko brązowego koloru.
- Na upieczony spód tarty wlewamy doprawioną solą i pieprzem śmietanę. Następnie układamy pokrojony w plastry ser camembert, na wierzchu wykładamy jabłko z żurawiną i całość posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
- Tak przygotowaną tartę wstawiamy na 5 minut do piekarnika aby ser delikatnie się roztopił. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy gałązkami świeżego tymianku.
Spodobał Ci się mój artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub zostawisz komentarz.
Ciekawe zestawienie, mi nigdy tarty jakoś nie podchodza, zawsze trafiam na twarde ciasto. Sama nie piekę jeszcze.
Ciekawe połączenie smaków, z chęcią wypróbuję! 🙂
Rzadko piekę tarty, ale takie połączenie smaków bardzo mi się podoba i chyba Twoja wersja by mi smakowała 🙂
Jeszcze nie nabyłam takiego doświadczenia by robić takie ciasto, ale ciekawe połączenie smaków i piękne zdjęcie 🙂
Raz w życiu piekłam tartę, trzeba spróbować jeszcze raz 🙂
Rewelacyjne zestawienie smaków! U mnie pewnie zamiast żurawiny byłyby borówki, które rosną w izerskich lasach.
Ta tarta to jakieś cudo ❤️
Dziękuje ❤️
Wygląda znakomicie. Zjadłabym 🙂
Przepis prosty więc nie pozostaje nic innego jak spróbować 🙂
Ależ sobie narobiłam smaka tartą! Uwielbiam tarty 🙂
Dostałam przepis od koleżanki, która go strasznie zachwalała, ale dwie rzeczy mi tu nie pasują i drugi raz bym to zmodyfikowała.
1. Według mnie 200g śmietany to za dużo. 150g to max.
2. Najważniejsze – według mnie, tymianek TOTALNIE nie pasuje. Prędzej dałabym np. cynamon. Według mnie tymianek wszystko zepsuł.
Ale poza tym na prawdę ciekawe połączenie smaków 🙂 prawdopodobnie zrobię ponownie.