tarta-camembert

sekret ciasta na tarte

Sposobów na przygotowanie ciasta na tartę jest całe mnóstwo. W zależności jaki chcemy uzyskać efekt taki spód stosujemy. Do lekkich tart sprawdzi się ciasto francuskie ale do takich jak ta z dzisiejszego przepisu nadzienie byłoby zbyt ciężkie. 

W takim przypadku świetnie sprawdzi się kruche ciasto. Jeśli robimy kruche ciasto bardzo ważne jest, aby robić je szybko
i najlepiej po prostu wymieszać składniki ale nie zagniatać do jednolitej konsystencji, ponieważ wyjdzie nam gumowe a nie kruche (tego przecież nie chcemy).

Wszystkie składniki potrzebne nam do przygotowania ciasta muszą być zimne. Ja w tym przepisie użyłam jeszcze twarogu aby ciasto było lekko kwaśne i miało trochę inną teksturę niż tradycyjne kruche ciasto stosowane w tartach.

Tarta z tego przepisu to połączenie smaku kwaśnego, słodkiego i słonego oraz różnych tekstur jedzenia. Aksamitny camembert, chrupiący spód i płatki migdałowe oraz delikatne owoce oblane syropem na bazie cydru i masła daje nam prawdziwą eksplozję smaków. Z każdym kęsem odkrywamy kolejny smak.

Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i spróbujecie ją zrobić, a powiem szczerze, że naprawdę warto.

Podziel się:

Dodaj do ulubionych:

Lubię Wczytywanie...