Zupa cukiniowa z serem cheddar

zupa-cukiniowa

zupa cukiniowa pełna smaku

Dziś znów przepis z cukinią w roli głównej. Tym razem łatwa w przygotowaniu zupa cukiniowa.

Zupę tę można przygotować na wiele sposobów zarówno w formie zupy krem jak i zupy nie blendowanej z warzywami. Ja tym razem mam propozycje aby zupę zrobić z fasolką szparagową oraz serem cheedar.

Ser tutaj nadaje charakteru zupie. Nadaje zupełnie inny smak niż tradycyjna zupa z cukinii. Do tego jako kropka na i, proponuje podać ją z chipsami z boczku. Boczek ma podkręcić smak oraz przyjemnie chrupać.

To jak skuszeni moją propozycją? Jeśli tak to zaczynamy.

 

DRUKUJ
Zupa cukiniowa z serem cheddar
Dania Zupy
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Dania Zupy
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Sposób przygotowania
  1. W pierwszej kolejności myjemy włoszczyznę i gotujemy wywar w małej ilości wody (tyle aby zakryła warzywa).
  2. Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę (chwile aby się zeszkliła), następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy.
  3. Cukinie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z ziemniakami. Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy końce.
  4. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy razem. Doprawiamy lekko solą. Na patelnię dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Przykrywamy i dusimy kilka minut aby warzywa przeszły aromatem ziół.
  5. Z wywaru wyciągamy włoszczyznę i dodajemy nasze warzywa z patelni (tymianek wyciągamy). Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Chwilę razem gotujemy.
  6. Zupę blendujemy i dodajemy starty na tarce ser cheddar. Mieszamy aby się rozpuścił.
Pozostałe informacje

Spodobał Ci się mój artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub zostawisz komentarz.



16 thoughts on “Zupa cukiniowa z serem cheddar”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *