14 lipca 2018
Zupa cukiniowa z serem cheddar

zupa cukiniowa pełna smaku
Dziś znów przepis z cukinią w roli głównej. Tym razem łatwa w przygotowaniu zupa cukiniowa.
Zupę tę można przygotować na wiele sposobów zarówno w formie zupy krem jak i zupy nie blendowanej z warzywami. Ja tym razem mam propozycje aby zupę zrobić z fasolką szparagową oraz serem cheedar.
Ser tutaj nadaje charakteru zupie. Nadaje zupełnie inny smak niż tradycyjna zupa z cukinii. Do tego jako kropka na i, proponuje podać ją z chipsami z boczku. Boczek ma podkręcić smak oraz przyjemnie chrupać.
To jak skuszeni moją propozycją? Jeśli tak to zaczynamy.
Dania | Zupy |
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje | osoby |
Składniki
- 2 sz cukini
- 1 szt cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 200 g fasolki szparagowej
- 100 g sera cheddar
- 2 szt średnie ziemniaki
- włoszczyzna
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek
- 3 plastry boczku
Składniki
|
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności myjemy włoszczyznę i gotujemy wywar w małej ilości wody (tyle aby zakryła warzywa).
- Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę (chwile aby się zeszkliła), następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy.
- Cukinie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z ziemniakami. Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy końce.
- Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy razem. Doprawiamy lekko solą. Na patelnię dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Przykrywamy i dusimy kilka minut aby warzywa przeszły aromatem ziół.
- Z wywaru wyciągamy włoszczyznę i dodajemy nasze warzywa z patelni (tymianek wyciągamy). Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Chwilę razem gotujemy.
- Zupę blendujemy i dodajemy starty na tarce ser cheddar. Mieszamy aby się rozpuścił.
Pozostałe informacje
Spodobał Ci się mój artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub zostawisz komentarz.
Wygląda bardzo apetycznie :))
Zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂
Ostatnio bardzo się z cukinią polubiłam i często gości w mojej kuchni w te wakacje. Chyba wykorzystam Twój przepis w najbliższym czasie 🙂
Bardzo się ciesze. Cukinia to wdzieczne warzywo i można z niej ugotowac wiele ciekawych potraw.
Świetny sposób na cukinię. Ostatnio szukam różnych przepisów z cukinią właśnie i na pewno chętnie spróbuje takiej zupki
Bardzo polecam
nie jadłam jeszcze
Bardzo polecam spróbować jeśli lubisz tego typu zupy.
Cukinia sama w sobie jest dość mdła i jednak nie ma wyrazistego smaku. Ale w połączeniu z serem, przyprawami i innymi dodatkami jest naprawdę genialna. W moich zupach zwykle lądowała jako mały dodatek, natomiast nigdy nie robiłam zupy stricte bazującej na niej. Muszę zatem wypróbować Twój przepis 🙂
Polecam bo tak jak piszesz dodając do niej wyrazisty w smak ser uzyskuje się naprawde ciekawe danie. Pozdrawiam
Świetne, sezonowe danie. Wygląda na prawdę pysznie
Dziękuje i polecam spróbować
uwielbiamy cukinie więc zrobię ją na bank
Bardzo polecam jest ciekawa w smaku zupełnie inna niż klasyczna wersja tej zupy. Pozdrawiam 🙂
O! coś dla mnie spróbuję w weekend!
Bardzo się ciesze. Daj znać później czy smakowała 🙂